woensdag 2 mei 2018

Hoe kom je aan waterstof?

Nu we een waterstofauto hebben moeten we ook nog waterstof kunnen tanken. Daar hadden we ons van te voren in verdiept.

Dat is nog niet zo makkelijk. Er zijn maar drie tankstations in Nederland. Waarvan één in Arnhem.
En wel bij HyGear op industrieterrein Kleefse waard. Sandra en ik zijn er wezen kijken. het was bijzonder moeilijk te vinden. Nergens bordjes.

Denk niet dat dit lijkt op een normaal tankstation. Het is een soort chemische fabriek met een pomphuisje in de omheining gebouwd. Je hebt een code nodig om te tanken. Geen pinautomaat. Geen gezellig winkeltje. En alleen open tijdens werktijden van de fabriek, dus op weekdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Laadstion van Hygear

Gelukkig dat we deze auto op de zaak hebben gekocht want als particulier kun je hier niet tanken. We krijgen 8 mei eerst een heuse training om te leren omgaan met waterstof. En vandaag heb ik het contract in orde gemaakt, want dat is kennelijk ook nodig voor je waterstof kunt kopen.

Waterstof wordt samengeperst opgeslagen in de auto bij een druk van maximaal 700 bar.
Bij een tankstation kun je waterstof tanken bij 350 bar of bij 700 bar. In Arnhem kun je alleen 350 bar tanken. Met 700 bar kom je ongeveer 600 km ver. En met 350 bar dus maar 300 als de wetten van de natuurkunde kloppen. Dat wordt wel goed plannen dus!

De andere twee operationele stations staan in Rotterdam en Helmond, daar heb ik informatie aangevraagd om te horen wat je daar allemaal nodig hebt voor je kunt tanken.

Denk overigens niet dat die tankstations een website hebben met handige informatie zoals adres, brandstofprijzen, openingstijden en een actueel aanbod van waterstoftankcursussen.

Kortom de infrastructuur voor waterstof is nog niet erg klantvriendelijk.....

Hopelijk komt er snel verandering in.

We houden de Smart Diesel daarom nog maar even aan als tweede (ook wel milieuvriendelijke) auto.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten